Для примера заполнения сайта мы использовали фотографии с сайта unsplash.com
2 November, 2017

Arta fotografică

În ultimii ani tot mai mulți au îmbrătisat meseria de fotograf, și principalul motiv este pasiunea pentru arta fotografică. Este adevarat că fotografia a devenit și un trend, însă nu despre moft este vorba în cazul fotografilor profesioniști, ci de pasiune și devotement, și mai mult decât de dorința de a comunica sentimentele imortalizate celor din jur, pentru că o fotografie bună transmite celor care o privesc emoții nebănuite.

Începuturile fotografiei datează încă de pe vremea lui Aristotel, însă abia în anul 1819 s-au demonstrat proprietățile hiposulfitului de sodiu, care fixează fotografia pe o suprafață, de catre John Herschel. Acesta a folosit pentru prima oară termenul de fotografie în anul 1839, iar începând de atunci fotografia devine tot mai populară. Apare meseria de fotograf care era din ce în ce mai căutată, mai ales pentru ziare.

În zilele noastre fotografiile au o influență uluitoare și deosebit de importantă asupra întregii populații a globului, deoarece impactul vizual este cel care influiențează cel mai puternic individul. Acest aspect poate avea atât parți pozitive cât și părți negative. Cu trecerea timpului, arta fotografică și-a făcut loc în mai multe domenii. De la începuturile sale a avut un rol prim în jurnalism. Mai mult decât atât, arta fotografică a pătruns în domeniul alimentației și în cel al turismului. Fotografiile au devenit foarte comerciale. Revistele de specialitate, cum ar fi cele despre modă, lifestyle, călătorii, sport sau cele cu specific culinar, au la bază arta fotografică, deoarece impactul fotografiilor asupra cumpărătorului este cel care contează. Domeniul turimului se bazează pe fotografii.

Un aspect negativ îl reprezintă tabloidele, care prezintă fotografii inedite în care diverse personalități importante sunt surprinse în ipostaze neobișnuite. Acestea au un aspect negativ asupra cititorilor, deoarece nu asta înseamnă artă fotografică. 

Multe persoane înțeleg greșit meseria de fotograf, crezând că un astfel de artist este capabil să surprindă la același nivel absolut orice subiect. Este o părere eronată, pentru că fotograful este un artist, și ca orice artist este axat doar pe anumite lucruri. De exemplu, un fotograf poate fi axat doar pe natură și astfel pozele pe care le va realiza diverselor elemente ale naturii, vor fi cele mai reusite. Asta nu însemnă că nu poate realiza și portrete. Le poate realiza, însă nu la același nivel calitativ. Aceasta este o dovadă clară a faptului că fotografia îți reflectă propriile sentimente și viziuni, pe care, prin imortalizare, dorești să le transmiți și celorlalți. 

Imaginația joacă un rol deosebit în munca fotografilor, și mai mult decât atât, creativitatea. Nu neapărat aparatul foto este cel care te ajută să faci cele mai reușite fotografii, deoarece un fotograf foarte bun va face fotografii extraordinare cu orice tip de aparat, fie el clasic sau digital. Acestea nu influențeaza calitatea fotografiei. Ceea ce contează este naturalețea fotografului și pasiunile sale.

 

Sursa: familist.ro